Orosz propaganda

Az orosz propaganda terjedelme leköti a potenciális közönség figyelmét az egész sávszélességen, elnyomva a versengő üzeneteket. Több csatorna használata növeli annak esélyét, hogy a célközönséghez az üzenet mindenképpen eljusson.

Jan 4, 2023 - 19:57
Jan 4, 2023 - 19:57
Orosz propaganda

Az üzenet többféle módon, több forrásból való fogadása pedig növeli az üzenet vélt hitelességét, különösen akkor, ha a terjesztő forrással a közösség számos tagja azonosul. 

Az orosz propaganda gyors, folyamatos és ismétlődő, továbbá reagál az aktuális eseményekre. Az orosz propagandisták ugyanakkor nem köteleződnek el az objektív valóság iránt, így nem kell bajlódniuk tények vagy állítások ellenőrzésével.

Csak az események értelmezését terjeszti, és csak azokat a tartalmakat, amelyek támogatják aktuális célkitűzéseit. Ez lehetővé teszi számára, hogy rendkívül gyors és reaktív legyen, elsőként juttassa el a fogyasztót a „hírekhez” vagy a dezinformációkhoz.

Így például Weekly Desinformation Review 2016. január 14-i száma beszámolt több, korábban leleplezett orosz propagandasztori újbóli felbukkanásáról, pl. arról, hogy Duda lengyel elnök ragaszkodik a korábban Lengyelországhoz tartozó ukrán területek visszaszerzéséhez.

Miután az orosz propagandát szabályszerű híradóadások sugározzák, kreálmányai akár évekkel később is felbukkanhatnak. Német hírforrások például n nemrég megismételték az egykori orosz félretájékoztatást a 2014 elején Ukrajnában történt atrocitásokról.

A mennyiség szempontján túlmenően, miért is sikeres a gyors, folyamatos és ismétlődő propaganda? 1. Az első benyomás nagyon ellenálló 2. Az ismétlési hatás által egy tartalom ismerőssé válik, és jobban elfogadható.

A kísérleti pszichológiai szakirodalom szerint ha egy egyén egymásnak ellentmondó üzenetekkel találja szemben magát, nagyobb valószínűséggel fogadja el az adott témáról megszerzett első információt.

Szociálpszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy egy állítás ismételt expozíciója növeli tartalmának elfogadását. Az „illuzórikus igazsághatás” értelmében az emberek igazabbnak, érvényesebbnek és hihetőbbnek ítélik meg az állításokat, ha korábban már találkoztak velük.

Egy ismétlődő állítás annál inkább elfogadható, minél kevésbé érdekli az adott személyt mélységében az adott téma. A médiafogyasztók továbbá időt és energiát takarítanak meg a frekvenciaheurisztikával, azaz előnyben részesítik a gyakrabban hallott/látott információkat.

Még a városi legendákra vonatkozóan is igaz, hogy minél többször halljuk őket, annál nagyobb valószínűséggel hisszük őket igaznak. Ha pedig már ismerünk egy érvet vagy állítást, kevésbé körültekintően dolgozzuk fel, nehéz megkülönböztetni a gyenge érveket az erősektől.

Az orosz propagandának megvan az a képessége, hogy elsőként érkezzen, ami a propagandisták számára is előny. A hatást tovább növeli a nagy volumenű, többcsatornás és folyamatos üzenetküldés, miután fokozza a forrásnak a fogyasztók által vélt hitelességét. (FOLYTATJUK!)