Kik vagyunk?

A North Atlantic Fellas Organization (#NAFO) egy globális internetes szervezet, melynek célja az orosz dezinformáció hatástalanítása.

Jan 7, 2023 - 23:03
Jun 28, 2023 - 17:49

A North Atlantic Fellas Organization (NAFO) egy olyan globális internetes szervezet amelynek fő célja az orosz imperialista, háborús dezinformáció hatástalanítása és az objektív tájékoztatás; továbbá adománygyűjtéssel is foglalkozik. A szervezetnek, amely 2022-ben, az orosz invázió elindulása után alakult a Twitteren, jelenleg a becslések szerint több százezer tagja van világszerte, elsősorban Európában és a USA-ban, és már több százezer dollárnyi adományt gyűjtött az ukrán honvédők számára.

A magyar NAFO (NAFO Hungary) több hónappal a nemzetközi szervezet után, 2022 nyarán alakult meg. Miután a magyarországi közmédia és kormányzati kommunikáció az orosz dezinformáció által rendkívül fertőzött és sajnálatosan szabad teret ad az ukrán fél iránti gyűlöletkeltésnek és áldozathibáztatásnak, ez jelentősen alakította a NAFO Hungary profilját. A jelenlegi orosz invázió során így a NAFO Hungary célja specifikusan mindazon háborús eseményekről való hatékony, tömör és hiteles informálás melyeknek ezen világpolitikai helyzetben jelentősége van.

A dezinformáció kezelésének egy másik rendkívül eredményes módja a propagandát és álhíreket terjesztő, vagy meggyőződéssel valló személyek nevetségessé tétele, úgymond „bonkolása” szöveges illetve mémes formában. A NAFO Hungary így a nemzetközi szervezethez hasonlóan, törekszik az objektív tájékoztatást egyes esetekben vicces, máskor provokatív mémekkel megtámogatni.

A magyar NAFO virtuálisan létezik, önkéntes személyekből szerveződik, laza struktúrájú, úgynevezett mátrix szervezet, amelyben önszerveződő csoportok tartalom gyártással, mémkészítéssel, sajtófigyeléssel és a dezinformáció hatástalanítását interaktív módjaival foglalkoznak. A szervezet tagjai a „fellák”, jelképünk pedig a shiba inu kutya („fella”) avatár, amely a szervezet valamennyi tagjánál egyedi készítésű.  Sok olyan személy is rendelkezik fella státusszal, akinek nincs avatárja.

Filozófiáját tekintve a magyar NAFO elutasítja a kizárólag érdek alapú politizálást és értékalapú demokratikus politikai hozzáállással bír. Elutasítja az agresszív imperialista politikát az emberi jogok tiszteletben nem tartását, kiáll a háborús bűnök megbüntetésért. Fontosnak tartja Magyarország az  Európai Unióban és a NATO-ban való tagságának fenntartását, az ebből fakadó kötelezettségekkel együtt. Az orosz ukrán háború megítélésében ezen filozófia szerint jár: el támogatja az áldozattá vált, szabadságáért küzdő Ukrajnát, a demokratikus szellemiségű országokat és törekvéseket, valamint elzárkózik mindennemű áldozathibáztatástól.

A magyar NAFO tagjai semmiféle párthoz nem tartoznak,  a hasonló szemléletű pártok és magánszemélyek felé azonban kapcsolatokat építenek. A NAFO Hungary jelenleg kizárólag virtuális közösségként és virtuális platformon létezik, de folyamatosan bővül így tartalmai megtalálhatóak a Facebookon, Twitteren, Youtube-on, Instagramon, Tiktokon és weboldalunkon.

Magyarország jelenleg nem biztosít kedvező klímát Ukrajna felszabadító harcának nyílt és egyértelmű támogatásához, adományok gyűjtéséhez és fegyverek küldéséhez, mivel a jelenlegi kormányzat filozófiája a NAFO-énak több ponton radikálisan ellentmond. A magyar NAFO ezzel együtt kitart azon cél mellett mely szerint tárgyi adományokkal anyagiakkal és emberi segítséggel is szükséges támogatni különösen az ukrán polgári áldozatokat de az ország katonáit is és meg kell tenni azon diplomáciai erőfeszítéseket amelyek az ukrán szabadságharc, és ezáltal a demokratikus európai értékek győzelméhez vezethetnek.

A magyar NAFO jelenleg csupán kis számú adomány által tud ezen humanitárius céljainak megfelelni így folyamatosan fogad adományokat polgári személyektől- Ezeket teljességgel, 100%-ban Ukrajna védőinek és civil lakosságának támogatására fordítjuk, saját munkánkért jelenleg semmiféle díjazásban nem részesülünk. Mindezzel együtt meggyőződésünk hogy hiánypótló tevékenységet végzünk, miután a magyar kormányzás, illetve a magyar közmédia hiányosságait, torzításait és manipulációit – apró lépésekben - korrigáljuk. 

Aktuálisan a NAFO Hungary Ukrajna lakosságának támogatása körében generátorokra és inverterekre gyűjt pénzt, amely eszközöket a civil lakosság és a fontos intézmények rendelkezésére bocsátunk Kijiv, illetve Herszon területén.

A nemzetközi NAFO törekvéseihez igazodva, adományaink körét folyamatosan tervezzük bővíteni.