Hogyan küzd a "Counter-Strike" játék az oroszországi álhírek ellen?

Egy finn újság, Oroszország által cenzúrázott információkat tett be a népszerű "Counter-Strike" online játékba.

May 12, 2023 - 19:36
May 12, 2023 - 19:41
Hogyan küzd a "Counter-Strike" játék az oroszországi álhírek ellen?
Képernyőkép a 'de_voyna' térképről a 'Counter-Strike'-ben.

Az ukrajnai háború kezdete óta az orosz kormány közel 500 weboldalt blokkolt, hogy elnyomja a független tudósításokat. Ezek között vannak hírszolgáltatók, köztük a Deutsche Welle vagy a BBC, valamint olyan közösségi médiahálózatok, mint az Instagram és a Soundcloud, sőt, még emberi jogi szervezetek honlapjai is.
 
Az új digitális tűzfal kijátszására egyes médiumok kreatív megoldásokat találtak ki, hogy becsempésszék az Oroszország ukrajnai háborújáról szóló, az oroszországi emberek számára elérhetetlen információkat. A háború első heteiben a Google értékeléseit, vagy az olyan értékelő portálokat, mint a Tripadvisor, használták az üzenetek továbbítására, amíg az amerikai cégek gátat nem szabtak ennek.
 
A Helsingin Sanomat finn újság most kifejlesztett egy térképet a népszerű számítógépes játékhoz, a " Counter-Strike: Global Offensive "-hez, amelynek körülbelül négymillió felhasználója van Oroszországban. 

A többjátékos játékokban a térkép egy pálya, vagyis az a hely, ahol a játék zajlik. Az online taktikai lövöldözős játékban a játékosok terrorista vagy terroristaellenes egységként versenyeznek egymás ellen. A finn lap egy szláv várost teremtett újra a játékhoz, és a térképet a "de_voyna" névre keresztelte. A "voyna" oroszul "háborút" jelent, ami olyan szó, amelyet az orosz média nem használhat.
 
Az online játékok továbbra is engedélyezettek

Antero Mukka, a Helsingin Sanomat főszerkesztője. Az újság a háború kezdete óta tudósít a fejleményekről, honlapján orosz nyelvű híreket közöl. A Helsingin Sanomatot már régóta betiltották Oroszországban, és ott a honlapját is blokkolják.
 
"Tavaly év végén kezdtük el megvitatni, mi lehet a következő lépés. Aztán hirtelen az az ötletünk támadt, hogy Oroszországban még nem tiltották be az online játékokat - és tudtuk, hogy a 'Counter-Strike' rendkívül népszerű Oroszországban" - mondta a DW-nek.
 
A finn médiavállalat ezután profi játéktervezőket bérelt fel, akik hat hónap alatt kidolgozták a térképet - de saját védelmük érdekében névtelenek maradtak.
 
A térképet május 3-án, a sajtószabadság nemzetközi napján tették közzé.
 
A játékban a játékosoknak szürke, lakótelepi házakkal szegélyezett utcákon kell átverekedniük magukat. Egy virtuális pincében, amelyet egy nagy emlékmű és egy égő autó jelez, a játékosok egy rejtett szobát találnak.
 
Odabent orosz nyelvű híreket találnak az Ukrajna elleni háborúról, amelyeket finn haditudósítók gyűjtöttek össze. A virtuális pincében elhelyezett üzenetek között vannak szövegek és képek a buchai mészárlásról, valamint személyes történetek, például egy apaé, akinek gyermekét, feleségét és anyósát egy orosz cirkálórakéta ölte meg Odesszában, miközben ő éppen vásárolni volt. Vannak történetek a harcokban elesett 70 000 orosz katonáról is.
 
Szemtanúk beszámolóinak felhasználása az álhírek leleplezésére

"Olyasmit akartunk megmutatni, amit az Ukrajnában tartózkodó riportereink és fotósaink a saját szemükkel láttak és dokumentáltak" - magyarázta Mukka. Az volt az elképzelés, hogy a háború brutalitását tisztán kell látni, és az igazságot napvilágra hozni. "Hivatalosan Oroszország azt állítja, hogy a buchai és irpinyi mészárlások kitaláltak és álhírek termékei. Mi szeretnénk elmondani a játékosoknak, hogy sajnos igazak" - tette hozzá.
 
Mukka tisztában van azzal, hogy a játék nem fogja megváltoztatni a világot: "Természetesen ez csak csepp a tengerben. Mégis szeretnénk kivenni a részünket és támogatni a független újságírást Oroszországban. Hiszünk abban is, hogy Oroszországban vannak olyan emberek, akik készek más álláspontot képviselni, hogy támogassák a szabad világ azon erőfeszítéseit, hogy Ukrajna független ország maradjon" - magyarázta.
 
Nem az egész orosz lakosság áll a háború mögött, mondta: "Az állami média propagandájának ellensúlyozására nagyon fontosnak tartjuk, hogy az oroszokat megbízható információkkal lássuk el arról, hogy mi történik Ukrajnában. Nekik is joguk van tudni, hogy saját maguk dönthessenek arról, milyen országban akarnak élni".
 
A négymillió "Counter-Strike" játékos között sok olyan fiatal férfi van, akinek közvetlen kapcsolata van a háborúval. Sokan olyan korban vannak, amikor besorozhatja őket az orosz hadsereg, és elveszíthetik saját életüket a csatában.
 
A videojátékok széles célcsoportokat érnek el

Nem ez az első alkalom, hogy egy ilyen játékot a cenzúra elleni küzdelemre használnak fel.
 
A Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet, amely világszerte a sajtószabadságért kampányol, 2020-ban a "Minecraft" számítógépes játékban létrehozta a cenzúrázatlan könyvtárat. Minden egyes szobája egy-egy országnak, köztük Oroszországnak, Vietnamnak és Szaúd-Arábiának van szentelve, és angol és helyi nyelven egyaránt tartalmaz újságírói szövegeket a cenzúráról és az autoriter politikáról.
 
Mukka nem árulta el, hogy a játékuk térképét eddig hányszor töltötték le és játszották végig Oroszországban. De felkeltette a figyelmet az országban, és a Telegram-csatornákon is megosztották.
 
Vége a cenzúrának

Lehetséges, hogy az állami cenzúra kijátszására használt játékok a jövőben egyre gyakoribbá válnak. Mukka azonban hangsúlyozza, hogy a cenzúrát sokféleképpen lehet áttörni és fontos információkat közvetíteni.
 
A blokkolt weboldalak megkerülése érdekében az emberek például VPN-en keresztül csatlakoznak az internetre, amely egy virtuális magánhálózat, amely elrejti az internetező tartózkodási helyét, így továbbra is hozzáférhetnek az Oroszországban blokkolt oldalakhoz.
 
Egyes gémerek, a játékosok körében népszerű Reddit online fórumon bírálták a nyugati országok arroganciáját. Szerintük az oroszországi és más, erős cenzúrával sújtott országokban élő embereknek nincs szükségük a Nyugat segítségére ahhoz, hogy tájékozódjanak.
 
Mukka másképp látja a dolgokat.
 
"A cenzúra zárt világában minden új kiszivárogtatás fontos" - mondta. "Sok intelligens ember van Oroszországban, akik pontosan értik mi történik. Nem akarunk arrogánsak lenni, és nem akarjuk őket tanítani semmire. Csak meg akarjuk adni nekik a lehetőséget, hogy információt kapjanak, és nyitva akarjuk tartani ezeket a csatornákat"."

Forrás: https: www.dw.com