Azt hitte már semmi sem fogja megrázni, aztán két kasztrált ukrán katona érkezett hozzá

Jul 10, 2023 - 19:29
Jul 10, 2023 - 19:32
Azt hitte már semmi sem fogja megrázni, aztán két kasztrált ukrán katona érkezett hozzá

A férfiak elleni szexuális erőszakról kevés jelentést hallani az ukrajnai háború kapcsán. Egy pszichológus mesélte el, milyen hatással volt pácienseire az oroszok általi kínzás.

Két ukrán katona azt állítja, hogy fogságba esésük után részeg orosz katonák kasztrálták őket. Egyikük azóta újra csatlakozott a harcokhoz, mivel "oroszokat akar ölni"

A két férfi egy hónapig nem tudta elmondani pszichológusának, mi történt velük, csak annyit, hogy elmondhatatlanul szörnyű volt. "Ha van valahol pokol, az még ennél is rosszabb" - mondta az egyik.

A 25 és 28 éves ukrán katonák orosz fogságban voltak. Egyikük egy hónapig, a másik három hónapig. Miután egy fogolycsere keretében visszatértek, a 41 éves Anzhelika Jacsenko pszichológushoz irányították őket Poltavába, aki problémás fiatal férfiakkal foglalkozik. Öngyilkosságra hajlamú volt mindkettő. A fiatalabbik ténylegesen is megpróbálta megölni magát.

"Korábbi esetekből tudtam, hogy valószínűleg megkínozták őket" - mondta a nő. "Mint olyasvalaki, akihez a legnehezebb eseteket irányítják, főleg a 35 év alatti férfiakat, már nem szoktam meglepődni". De a fiatalemberek beszámolója még őt is megdöbbentette.

Amikor végül elmondták neki mi történt, azt mondja, "Ez volt az első alkalom, hogy nem úgy viselkedtem, mint egy hivatásos pszichológus. Soha nem hallottam még ilyen szörnyűséget. Azt mondtam nekik, hogy ki kell mennem a mosdóba. Kimentem, és csak sírtam és sírtam. Nem akartam, hogy lássák, mert azt gondolhatták volna, hogy nincs remény".

A két férfit kegyetlenül megverték. Aztán a részeg oroszok késsel kasztrálták őket.

"Az egyikük azt mondta nekem: "Nem tudom, hogy lehet, hogy még élek, annyi vér volt, hogy azt hittem elvérzek" - mondta.

"Természetesen nem csak a fizikai sérülésekről van szó. Képzeljék el, ezek fiatal férfiak, akik épp most kezdték a szexuális életüket, és aztán egy másodperc alatt vége. Még éreznek valamit a hormonok miatt, de nem tudnak semmit sem tenni. Sosem lesznek szexuálisan aktívak. Egy fiatal férfi számára ez a legrosszabb dolog, ami történhet. A méltóságuk nagyon súlyosan sérült, és ezt lehetetlen elfelejteni. Az oroszok azt mondták nekik: ’Azért csináljuk ezt, hogy ne lehessen gyereketek.’ Számomra ez népirtás".

A velük való bánásmód jól szemlélteti a brutális háború súlyos árait, amelyek valószínűleg csak növekedni fognak, ahogy az ukrán erők megpróbálnak áttörni az orosz vonalakon az ellentámadás korai szakaszában. (A cikk 2023. 06.17-én íródott.)

Számos jelentés szólt arról, hogy az ukránok még a karok és lábak elvesztése után is ragaszkodnak ahhoz, hogy visszatérjenek a harcba. Meglepő módon ezen harcosok között van a két kasztrált férfi közül az idősebb férfi is. "Ő ragaszkodott ahhoz, hogy újra csatlakozzon" – mondta Jacsenko a fejét rázva. "Azt mondja, szükség van rá, és könnyebb egy olyan helyen lenni, ahol nincsenek nők. A történtek alapján gondolom oroszokat akar ölni".ű

Van azonban egy másik félelme is. "Lehet, hogy úgy érzi, az élete semmit sem ér, és csak meg akar halni."

Az orosz invázió óta eltelt 16 hónap alatt mindkét oldalon több ezer katona esett fogságba. Kijev nem közöl számadatokat, de rendszeresen történnek fogolycserék, mint amilyen ez a két férfi visszatérése is volt. Múlt hétfőn Zelenszkij elnök egy videóban üdvözölte 95 fogoly visszatérését, és megjegyezte, hogy eddig 2526 foglyot adtak vissza. "Mindenkire emlékszünk, mindannyijukat keressük, és mindannyijukat vissza kell hoznunk" - mondta. "És meg is tesszük.

Jacsenko úgy véli, hogy nem az ő betegei az egyetlenek, akiket kasztráltak. "Azt mondták nekem, hogy az oroszok nagyon ügyesen végezték a kasztrálást, mintha tudnák, hogyan kell csinálni. És sok esetről hallottam a másokat kezelő kollégáktól".

Tavaly júliusban felbukkant egy undorító videó, amelyet az oroszbarát Telegram-csatornákon tettek közzé, és amelyen látszólag egy orosz katona kasztrál egy ukrán foglyot. A jellegzetes orosz Z jelvényt viselő katona kék sebészkesztyűt visel, kezében zöld tapétavágó késsel, miközben az arccal lefelé fekvő fogolyhoz nyúl, akinek a kezei össze vannak kötve, a szája be van tömve, a nadrágja hátulját pedig levágták. A fogoly ukrán álcaruhát visel. Egy másik videóban ugyanez a fogoly látható lelőve.

"Az egész világnak meg kell értenie: Oroszország a kannibálok országa, akik élvezik a kínzást és a gyilkosságot" - tweetelte Mikhailo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója. "De a háború köde sem fog segíteni az orosz hóhéroknak elkerülni a büntetést. Mindenkit azonosítunk. Mindenkit el fogunk kapni."

Akár megtalálják az elkövetőket, akár nem, áldozataik élete visszavonhatatlanul megváltozott.

Míg az oroszok által a megszállt területeken megerőszakolt nők és lányok történetei széles körű nemzetközi felháborodást kaptak, és segítséget nyújtanak nekik, addig a férfiak és fiúk elleni szexuális erőszakra - akár a megszállás alatt, akár fogságban -, sokkal kevesebb figyelem irányult.

Jacsenko szerint a férfiakkal nehéz volt bánni. "Rengeteg antidepresszánst szednek, ennyi az egész. És megpróbálunk valami szórakozást találni számukra. Nem tudnak beszélni magukról a családjukkal vagy a barátaikkal.

"A fiatalabbnak, aki öngyilkos akart lenni, volt egy barátnője, aki azt mondta neki, hogy elfogadja őt olyannak, amilyen, de túl nehéz volt vele maradnia, így most már külön élnek."

A múlt héten azt mondta, hogy a férfi már nem beszél vele.

"A másiknak tetszett egy lány, és azt tervezte, hogy beszél vele, de nem tudja elmondani neki. Ez az egész olyan szomorú" - Sosem fogom elfelejteni.”

"Egyrészt dühöt érzek, másrészt fájdalmat. Amikor videókat nézek az ukrán katonáinkról, olyan büszke vagyok rájuk, de aztán hallom ezeket a történeteket…".

Sok ukránhoz hasonlóan Jacsenko is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal. Édesapja orosz, és 18 éves koráig élt Rosztovban, amikor Ukrajnába költözött tanulni, és soha többé nem tért vissza. Már nem tartják a kapcsolatot.

"Ez az erőszakszomj az oroszok vérében van" - mondta. "Láttam, ahogy felnőttem. Mindig is gyűlöltek minket ukránokat, prostituáltként bántalmazták a nőinket. Amikor azt mondtam, hogy Poltavába megyek tanulni, kinevettek.

"Nem tudnak legyőzni minket a csatatéren, az egész világ segít nekünk, ezért csinálják ezt. Hogy demoralizáljanak minket, félelmet keltsenek, hogy meglegyen ez a kis bosszú. Ez ugyanolyan, mint a Kakhovkai gát felrobbantása. Nem kaphatják meg Herszont, ezért elpusztítják".

A poltavai szülészeti kórház orvosai azt mondták, hogy olyan, a megszállt területekről származó nőkkel is konzultáltak, akiket az oroszok megerőszakoltak, majd ablaktömítő anyagot fecskendeztek beléjük, hogy soha ne lehessen gyerekük.

Jacsenko megrázta a fejét. "Van egy ügyfelem Grúziából, akit az oroszok kínoztak meg az ottani háború alatt [2008-ban], és Ukrajnába menekült. Amikor itt elkezdődött a háború, azonnal fogta a gyerekeit, és mielőtt elment azt mondta nekem: ’Tudom, mit csinálnak a fiatal lányokkal.’ Akkor még nem értettem, de most már igen".