Pánik, csüggedés, üldöztetés, merényletkísérletek. Oroszország újabb információs támadást indított Ukrajna ellen

Nov 19, 2023 - 20:02
Nov 19, 2023 - 20:04
Pánik, csüggedés, üldöztetés, merényletkísérletek. Oroszország újabb információs támadást indított Ukrajna ellen

November 1-jén az orosz különleges szolgálatok nagyszabású információs támadást indítottak Majdan-3 néven, amelynek célja Ukrajna destabilizálása.

Erről az online.ua számolt be saját biztonsági és védelmi forrásaira hivatkozva. Az Ukrajna elleni új információs támadás időzítése 2023 november-decemberére tehető.

A műveletet Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció első vezérkari főnök-helyettese felügyeli, az ideológus pedig Vlagyiszlav Surkov, a Novorosszija-projekt egyik szerzője.

Ami az orosz különleges szolgálatok ukrán társadalomra gyakorolt információs befolyásának fő témáit illeti, nincsenek meglepetések.

Újra felmerül néhány olyan valós kérdés, amelyek ma az ukránokat foglalkoztatják: a háborúba való általános belefáradás, az ellenállás állítólagos "hiábavalósága", a korrupció, a nemzetközi szervezetek eredménytelensége, a nemzetközi partnerek által nyújtott segélyek felfüggesztése, a politikai vezetés eredménytelensége és a különböző "összeesküvés-elméletek". Külön téma a "nyelvi kérdés", amelyet mesterségesen újra és újra napirendre tűznek. Ugyanakkor számos "békés" akciót terveznek Kijevben és a régiókban, amelyeknek abszolút nem békés céljai lesznek.

Erre a célra az orosz különleges szolgálatok aktívan próbálják kihasználni az ukrán társadalom stresszes állapotát. Különösen a hadifoglyok cseréjének és a katonai rotációnak a harci övezetben történő fájdalmas kérdéseit próbálják új szintre emelni. Ennek érdekében Oroszország már blokkolta a hadifoglyok cseréjének folyamatát.

Folytatódnak a mozgósítási folyamat megzavarására irányuló aktív információs támadások is. Az ukrán katonák rokonait és barátait agresszív cselekedetekre provokálják, amelyek aláássák a társadalom egységét.

Jelenleg a fő információs támadás célja az ukrán politikai és katonai vezetés egyes állami struktúráinak és képviselőinek lejáratása. Különösen fontos számukra, hogy egy képzeletbeli "konfliktust" akarnak szítani a különböző kormányzati ágak és bizonyos államférfiak között.

A források szerint Oroszország információs támadásai leginkább az orosz eredetű Telegramra összpontosítanak. Csak erre a területre már 230 millió dollárt fordítottak.

Oroszország támadása Ukrajna katonai és politikai vezetése ellen.

Ennek a hadműveletnek az első szakaszai már megfigyelhetők mind az ukrán, mind a nemzetközi információs platformokon, beleértve az oroszbarát, orosz nyelvű közönséget célzó platformokat is.

Az ukrán politikusok és véleményvezérek egy része mellett - akik öntudatlanul is orosz narratívákat terjesztenek saját PR-juk érdekében-, új hangok jelentek meg önjelölt "szakértők" és kommentátorok formájában.

Összességében a Majdan 3 a legdrágább orosz információs művelet Ukrajna ellen 2014 óta, a maga 1,5 milliárd dolláros összköltségvetésével.

Az orosz különleges szolgálatok merényleteket is előkészítenek az ukrán vezetés ellen.

Számos tisztségviselő ellen terveznek merényletkísérleteket. Erre a célra több elkövetői csoportot is kiképeztek. Egyes résztvevők már Ukrajna területén tartózkodhatnak, míg mások Oroszország "árnyékszövetségesei" területéről készülnek belépni. A műveletet közvetlenül az Orosz Föderáció területéről fogják irányítani.

A források szerint, ha a kísérletek sikerrel járnak, egyeseket Ukrajna "gyengeségének" bizonyítékaként, a merényleteket pedig Ukrajna ikonikus személyeinek védelmére való képtelenségeként fognak bemutatni. Más merényletkísérleteket állítólagos "belső ukrán vitákként" fognak bemutatni, amelyek elérték a forráspontot.

Az orosz különleges szolgálatok különleges művelete várhatóan a méltóság forradalmának évfordulóján éri el a csúcspontját. A "szerzők" szerint ez érzelmeket és szimbolikát kölcsönöz majd az eseményeknek.

Emellett ebben az időszakban várhatóan tetőzik majd az ukrán polgári kritikus infrastruktúra elleni orosz rakétatámadás is.

Mindezen tényezők kombinációja természetesen fokozni fogja az ukránokra gyakorolt pszichológiai hatást, és hozzájárulhat a pánikhoz és a megadáshoz.

Oroszország a világot is destabilizálni akarja: az Izraelnek nyújtott segítség és az Északi Áramlat

A nemzetközi színtéren az oroszok továbbra is támogatni fogják a Közel-Keletet, hogy eltereljék a figyelmet az ukrajnai háborúról és csökkentsék a nemzetközi segélyeket. Magát Ukrajnát folyamatosan olyan államként fogják bemutatni, amely nélkülözi az udvariasság és a törvényesség minden jelét, állandó veszekedésekkel a felső vezetés szintjén. Új lendületet kapnak majd azon elméletek, amelyek szerint Ukrajna részt vett az Északi Áramlat gázvezetékek aláaknázásában.

Az orosz különleges szolgálatok információs "projektjének" végső célja, hogy bebizonyítsa Ukrajna kudarcát, mint független állam, mivel vezetése állítólag "képtelen a hatékony kormányzásra, és a nép nem tud méltó vezetőket választani". Vagyis ez egy újabb kísérlet arra, hogy Ukrajnát "bukott államként" mutassák be. Ezért a "nyugati" politikai erők, amelyek Oroszország partnerei, meg fogják győzni ellenfeleiket és szavazóikat, hogy a támogatás vektorát Ukrajnáról Izraelre irányítsák.

Az ukrán biztonsági szolgálatok válaszolni fognak az ilyen támadásokra, de fontos, hogy egyetlen ukrán se feledje, a "kimerítő háború" nem csak mozgósításról, tankokról és drónokról szól. Hanem a belső konfrontációkkal szembeni ellenálló képességről is, amelyeket Oroszország aktívan provokál.

Az orosz stratégák biztosak abban, hogy az ő rendszerük és társadalmuk sokkal stabilabb és ellenállóbb az információs és biztonsági befolyással szemben.

Forrás: news.online.ua